İyi kalpli ama beceriksiz şövalyeler mi, kötü niyetli tarikat liderleri mi?
Yazı: Uzm. Psk. Begüm Makinacı
Lovebombing, Türkçeleştirmeyi denersek: sevgi bombardımanı, bir insana alışılmadık yoğunlukta sunulan sevginin ardından bu ilginin anlaşılmaz şekilde ortadan kalktığı durumdur. Lovebombing kavramı çoğunlukla romantik ilişki çağrışımı yapsa da arkadaşlık veya grup ilişkilerinde de görülebilir.
Her tür ilişkide iniş çıkışlar yaşanabilir. Özellikle romantik ilişkilerde, coşkulu duygular yaşanması normaldir. Bazı hisler ve paylaşımların aşkın doğası gereği hayli yoğun yaşanması anlaşılabilir. Özellikle ilişkinin başında gösterilen büyük ilgi ve sevgi, duyguların yatışmasına veya sıkıcılığa dönüşmek zorunda değildir. İlişki ilerledikçe bu duyguların bir gerçeklik zeminine oturması beklenir. Sorun ve çatışma durumlarında bazı negatif duygular yaşansa da olumlu duyguların varlığını sorgulatmayacak şiddette olmaları beklenir. Çatışma ortadan kalkınca ilişki olumlu bir havaya geri döner. Lovebombing’de ise, taraflardan birinin sunduğu yoğun sevgi ve ilgi sebepsiz yere ortadan kalkmış gibi görünebilir.
Klasik bir lovebombing hikayesi: Bir erkek ilgi duyduğu kadın kendisine karşılık verene kadar ilgi gösterilerinde bulunur ve karşılık alır almaz ilgisini keser, hatta ilişkiyi hiç umursamıyor, değer vermiyor şekilde davranır. O zamana kadar yoğun bir ilgiye maruz kalmış olan kadın bu değişikliği açıklayabilecek bir sebep bulamaz ve kafa karışıklığı yaşar.
Yukarıdaki örnekte bir kadına lovebombing yapan bir erkekten bahsedilse de bu durum her cinsiyetten her türlü ilişkide gözlemlenebilir.
Her tür ilişkide, ilişkinin seyri ilişkinin başındaki beklentileri karşılamayabilir. Bu durumda çatışmalar yaşanır. Bu ilişki ya çatışmaların çözülmesiyle daha da güçlenir ya da çatışmalara bir çözüm bulunamazsa sevgi ve ilgi azalarak ilişki sonlanır. Bu gayet doğal bir durumken lovebombing’de çatışmalar aslında ortadan kalkmaz ancak ilişki de sonlanmaz. Çatışmaları daha büyük sevgi gösterileri izler ve bunlar çözüm üretilmeyen çatışmaların üstünü örtebilir. Kriz anlarında belki gözyaşları dökülür, belki büyük jestler yapılır, belki vaatler verilir. Sonrasında ilişki sağlıklı bir yere geri dönmez, tamir edilmez, vaatler yerine getirilmez. Önce hızlı bir iyileşme görülür ancak sağlıklı bir ilişkide beklenen istikrar ortadan kaybolur. Bu da yeni krizlere yol açar. Lovebombing krizlerde kendini gösterir: Yoğun duygular, büyük sözler, vaatler, büyük umutların arkasından bunlara pek uyumlu olmayan bir süreç. Bazen umursamaz, bazen kafası karışık bazen ise istismarcı tavırlar.
Lovebombing kötü niyetli bir girişim midir? Manipüle ediliyor olabilir miyim?
Bazen evet. Bazı durumlarda karşıdakini “ağına düşürmek” için bilinçli olarak yapılan göz boyama hareketleridir. Mesela bazı tarikat gibi oluşumlar yeni üye adaylarına alışılmadık fırsatlar sunar, ilgi gösterirler. Kişi bu oluşuma dahil olunca da önceden söylenmeyen bazı bedeller, aidatlar, hizmetler, angaryaların da varlığından haberdar olur. Kendisine önceden “cennet” gibi bir tablo sunulduğu için de bu durumdan memnun olmamasını garip karşılayıp sorunu kendinde arayabilir.
Romantik ilişkilerde başkalarının duygularını umursamayan kişiler de istediklerini elde edene kadar karşıdakini ilgiye boğabilir. Örneğin cinsellik yaşadıktan sonra bir daha aramayabilir veya Sevgililer Günü’nü yalnız geçirmemek için karşısındaki kişiye çok yakın davranıp sonrasında ilgisini geri çekebilir.
Lovebombing arkadaşlık ilişkilerinde de yaşanabilir: Örneğin: Tek başına vakit geçirmeyi sıkıcı bulan birisi aslında arkadaşlık kurmaya pek de niyetli olmadığı kişiyi çok yakın arkadaş olduklarına ikna edecek şekilde davranır, yakınlık kurabileceği başka biri çıkınca da bu yakın arkadaşlığı umursamamaya başlar.
Lovebombing’in bir başka nedeni de taraflardan birinin yakın ilişki yürütmek için gereken becerilere sahip olmamasıdır. Lovebombing yapan biri hislerinde samimi olabilir. Ancak bir ilişkiyi yürütmek için gereken duygusal olgunluğa sahip olmayabilir. Kendi ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanımak, karşısındakini duyabilmek ve ortak umutlara sahip çıkabilmek için elinden bir şey gelmez. Bazı insanlar için ilişkiler duygusal ihtiyaçların gözardı edildiği bir mecra olabillir. Duygusal ihtiyaçlarının gözardı edildiği bir çocukluk geçiren kişiler eğer bu döngüyü kırmamışlarsa yetişkinlikte kurdukları ilişkilerde de buna benzer davranışlar sergileyebilirler, yani birinin duygusal ihtiyaçlarını gözardı edebilir ya da gözetmekte sıkıntı yaşayabilirler. Bu durumda ilişkinin başında ve kriz anlarında son derece yapıcı, sevgi dolu ve umut verici iken ilişkide her şeyin yolunda gittiği zamanlarda uzak ve yıkıcı bir tavır sergileyebilirler. Hatta hakaret veya fiziksel şiddete de başvurabilir, sonra büyük özürler ve sevgi gösterileriyle gönül alabilirler.
Lovebombing’e maruz kalan birçok kişi de kendini birden kendini uçurumdan aşağı düşmüş gibi hissettiğini ifade eder. Birçoğunun zihninde düşmeden önceki manzaranın güzelliği olduğu için bu aşırı ilginin takip ettiği yıkıcı tavır döngüsünden vazgeçmek kolay olmayabilir.
Bir süre sonra duygusal savrulmanın yarattığı yorgunluk bu sevgi ve vaatlerin inandırıcılığını yitirmesiyle sonuçlanır.
Meraklısına bir şarkı:
Ajda Pekkan - Palavra (1975)
コメント