Şu sıralar ülke ve dünya gündeminde pandemi, ekonomik ve siyasi gelişmeler nedeniyle epey gerginlik yaşanıyor. Bu gerginlik de gruplararası kutuplaşmayı artırıyor. Hem gündelik hayatımızda hem sosyal medyada kendimizi farklı fikirlerin çatıştığı ortamlarda bulabiliyoruz. Bu gibi ortamlarda bize yardımcı olabilecek bir yazının çevirisini aşağıda bulabilirsiniz:
Kaynak: https://www.apa.org/topics/stress/conversations
Çeviri: Uzm. Psk. Begüm Makinacı
Hemfikir olmadığımız diyaloglara girince
Hassas konular hakkındaki konuşmaları daha olumlu bir yöne çekmenin ipuçları
Siyaset, ırkçılık, din, silahlanma yasaları veya kürtaj gibi hassas konulardaki konuşmalar arkadaşlar, tanıdıklar, iş arkadaşları, aile hatta eşler arası ilişkilere yük bindirebilir. Sevdiklerinizle ayrı ideolojilere veya inançlara sahip olduğunuzu bilmek veya fark etmek rahatsız edici olabilir, özellikle de bu konular konuşulduğunda.
2020 Kasım’ında Amerikan Psikoloji Derneği’nin yaptığı bir ankete göre, yetişkinlerin % 40’ı politik ortamın aileleriyle çatışmaya neden olduğunu belirtiyor. Sağlıklı tartışmalara girmek önemlidir ancak gerilimin tırmandığı ve tartışmanın verimsizleştiği durumlara dikkat etmek gerekiyor.
Konuşmayı daha olumlu bir yöne çekmek için aşağıda bazı ipuçları bulacaksınız.
Hemfikir olduğunuz alanlar bulun: Biriyle aynı fikirde olmayabilirsiniz ancak şiddetle karşı çıkmak yerine o insanın neye önem verdiğine aktif olarak kulak verin. Örneğin, silahlanma hakkında farklı düşüncelere sahip olabilirsiniz ancak aslında ikiniz de çocuklarınıza güvenli ve sağlıklı bir ortam sağlamaya önem veriyor olabilirsiniz. Ortaklaştığınız noktaları konuştuğunuzda, fikir ayrılığının yol açtığı gerginliğin ve stresin azaldığını fark edebilirsiniz.
Açık ve nezaketli olun: Karşılıklı konuşurken, kutuplaştırıcı ifadelerden ve kişiye yönelik saldırılardan uzak durun. Bu konuşmayı kiminle yaptığınızı kendinize hatırlatın. Bu kişi bir aile bireyi veya sizin için önemli biri olabilir. Kendinizi verimli bir şekilde ifade etmeye çalışın. Sabah erken saatte veya önemli bir olay öncesinde tartışmalara girmekten kaçının. Sözcüklerinize ve ses tonunuza dikkat edin ve konuşmanın rekabetçi veya düşmanca olmasına izin vermeyin çünkü bu gelecekteki ilişkinizi de olumsuz etkileyebilir.
Gerginlik çıkarsa sakin kalın: Konuşma ilerlediğinde vereceğiniz tepkiye önceden hazırlanmak özfarkındalığınızı artırır ve tansiyon yükselince elinizde daha fazla seçenek olur. Eğer ateşli bir tartışmada hemen tepki verdiğinizi fark ediyorsanız, bir adım geriye çekilip kendinize sakin kalmayı hatırlatabilirsiniz. Gerildiğinizi fark ederseniz derin nefes almayı veya nazikçe konuyu değiştirmeyi deneyin. Duygularınızı sadece siz kontrol edebilirsiniz ve duygularınızın farkına varmak başkalarıyla yaşanan gerginlikleri azaltmakta size yardımcı olacaktır.
Konuşmalar için bir hedef belirleyin: Başkalarıyla diyaloğa hangi amaçla girdiğinizi belirlemek verimli konuşmalar yapmanıza imkân verebilir. Konuşmanın hassas bir konuda olup olmadığından bağımsız olarak, bu konuşmada nereye varmak istediğinizi belirlemek önemlidir. Amacınız karşınızdaki kişinin fikrini değiştirmek mi yoksa sadece karşınızdakinin görüşünü dinlemek ve bakış açısını anlamak mı? Başkalarıyla konuşurken basit ve erişilebilir hedefler koymak diyaloğun içindeki olası gerginlikleri azaltmanın bir yoludur.
Karşınızdaki kişinin düşüncesini değiştiremeyebileceğinizi kabul edin: Konuşurken karşınızdakinin sizin düşüncelerinize veya beyanlarınıza hak vermediğini görebilirsiniz. Diyaloglar özellikle hassas konular söz konusuysa her zaman kendiliğinden akmayabilir. Karşınızdakinin görüşünü değiştiremeyebileceğinizi fark edin. Bu konuşmayı kendi fikirlerinizi kabul ettirmek yerine görüşlerinizi paylaşmak için bir fırsat olarak kabul edin.
Sevdiğiniz biriyle aynı fikirde olmamak normaldir: Herkesle her zaman aynı fikirde olmayacağınızı unutmayın. Bir konuda farklı görüşlere sahip olduğunuz konusunda anlaşabilmeniz mümkündür. Düşünceleriniz ve inançlarınız sizi siz yapan şeylerdir. Sevdiğiniz birinin sizinkilere zıt bir ideolojisi olduğunu kabul etmek zor olabilir ancak onların bakış açısını anlamak sağlıklı ilişkiler kurmaya yardımcı olur.
Konuşmayı ne zaman sonlandıracağınızı bilin. Eğer bir konuşma bir neticeye varmıyorsa, bu konuyu sakince bitirmenin uygun bir zamanını bulmak isteyebilirsiniz. Karşınızdaki kişiyle ilişkinizi sürdürmeye devam etmek için başka bir konuda konuşmaya geçebilir ya da başka bir şey yapmayı önerebilirsiniz. Bir fikir birliği sağlanamamış olsa da, beraber yapmaktan keyif aldığınız şeyleri yapmaya devam edin.
Hazırlıklı davranın: Bayram gibi durumlarda aile toplantılarında olası zor konuşmalar yaşanacağından endişeleniyorsanız, bu gibi olayların insanları birbirinden uzaklaştırmaktansa aslında bir araya getirmek için var olduğunu hatırlayın. Ailenizle paylaştıklarınıza ve güzel hatıralara odaklanın. Keyif ve neşe getirecek aktivitelere odaklanın, örneğin beraber bir oyun oynayabilir veya eski albümlere bakabilirsiniz.
#psikolojikdanışmanlık #kadıköydanışmanlıkmerkezi #uzmanpsikolog #klinikpsikolog #uzmanpsikolog #onlineterapi #çocukpsikolog #psikolojikdanışmanlık #pedagog #aileterapisi #onlinepsikolog #klinikpsikolog #onlineterapist
Comments